Skip to main content

Априлске пензије за запослене у потпуности исплаћене из буџета Фонда

Image

3. 6. 2022. Исплата априлских пензија за кaтегорију запослених реализована је у потпуности из средстава Фонда ПИО и за ту намену Фонд није повукао ни један динар дотација из буџета Републике Србије, изјавио је Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО.

Ово су изузетно повољни показатељи који су директни индикатори економске политике коју води Република Србија и која показује прави ефекат кроз функционисање пензијског система.

„Укупно наплаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање у периоду од 1. јануара до 31. маја 2022. године су за 3,3 милијарде виши од планираних Финансијским планом, а у односу на првих пет месеци 2021. године у овој години је наплаћено више изворних прихода за 20,5 милијарди динара. Финансијска структура Фонда ПИО данас је врло повољна и није изненађење што смо исплату пензија за категорију запослених, који су најбројнији и чине 85% укупног броја пензионера, исплатили у целини из изворних прихода Фонда“ – објашњава Огњеновић.

Огњеновић подсећа да је 2021. године Фонд ПИО први пут, после неколико деценија, за два месеца исплатио пензије корисницима из категорије запослених без ангажовања буџетских средстава, а на нивоу целе 2021. године дотације из буџета су сведене на 14,8%. Уколико се настави овај тренд у наплати доприноса и порасту броја запослених, реално је да ће у овој години финансијска структура Фонда ПИО бити још повољнија.

Подели

<